vineri, 22 mai 2009

1000 de euro pentru un ţigan


Patru familii de ţigani români din oraşul Pisa (12 persoane) au acceptat propunerea autorităţilor de a primi 1000 de euro pentru fiecare membru pentru a părăsi Italia, cu destinaţia România.
Ţiganii respectivi au avut un exemplu în cei circa 40 de conaţionali ce au acceptat de bună voie să plece din Italia, primind în schimb sumele de bani. Aşa că au solicitat şi ei sprijin pentru repatriere. Ca să fie mai convingători şi-au scos catrafusele în stradă, au expus puradeii şi au început să se tânguie.
Cei care vor să profite de această iniţiaitvă trebuie să accepte "să nu se mai întoarcă în Italia timp de cel puţin un an" şi să renunţe la a mai locui în tabere construite "în locuri publice sau private care nu sunt destinate acestui lucru".
"Repatrierea voluntară este o idee care ne-a venit în timpul monitorizării taberelor ilegale. Au existat câţiva romi care ne-au cerut să îi ajutăm să se întoarcă acasă (Ha, ha, ce poantă bună. Italienii, creduli, i-au crezut - n.a.) şi am decis, împreună cu serviciile sociale, acest experiment în colaborare cu regiunea Toscana", a explicat Maria Paola Ciccone, însărcinată cu politicile sociale în comuna Pisa.
Oficialul a admis că există riscul unor "înşelăciuni": "Este un risc. Măsura nu este destinată tuturor, ci numai acelor persoane care merită şi care sunt de încredere".
Mare prostie au făcut italienii. Vor fi cu siguranţă şi minţiţi şi cu banii luaţi. Ţiganii români sunt cetăţeni ai UE, aşa că au dreptul să poposească unde vor muşchii lor. Ce ar putea să le facă dacă se vor întoarce după ce vor toca cele câteva mii de euro?
Mulţi s-au speriat că, vezi Doamne, revin ţiganii în România şi o să crească numărul ilegalităţilor, în special al ciordelilor. Nici vorbă de aşa ceva. Ţiganii se vor întoarce şi vor repeta şmenul cu cei 1000 de euro. Italia e mare. Nu trebuie să se întoarcă neapărat în Pisa. Dar dacă se supără, ţiganul se întoarce, cu tupeu, chiar la Pisa. Ce, o să pice Turnul pe el?

Niciun comentariu:

ROMANE, FII MAI NEAMT!